Wat is mindfulness?

 

Er is geen letterlijke Nederlandse vertaling voor het woord mindfulness. De term opmerkzaamheid komt nog het dichtstbij. Met mindfulness train je als het ware je aandachtsspier. En als je iets met aandacht doet, merk je veel meer op dan wanneer je dat niet doet. Je voelt bijvoorbeeld heel bewust de zon op je huid. Je proeft de tandpasta als je je tanden poetst. Je ziet hoeveel verschillende kleuren groen er zijn als je langs een rij bomen fietst. En als je je aandacht volledig op het nu richt, kun je je niet tegelijkertijd zorgen maken over wat gisteren was of wat morgen nog gaat komen. Dat geeft rust.

 

Mindfulness helpt je bovendien om zonder oordeel waar te nemen. Je kijkt open en nieuwsgierig naar je eigen gevoelens en gedachten. Je laat alles toe, bekijkt het van een afstand, zonder te oordelen. Je drukt niets weg, maar laat je er ook niet in meeslepen. Zo kom je meer te weten over jezelf, begrijp je waarom je doet wat je doet.

Maar mindfulness gaat niet alleen over jezelf. Je kijkt op dezelfde manier naar je omgeving. Zonder oordeel dus. Dat geeft rust in je sociale contacten. Je bent zelf vriendelijker en dat krijg je terug van de ander. En doordat je zonder oordeel naar de uitspraken en acties van de ander kijkt, betrek je die ook veel minder op jezelf.

 

Mindfulnesstrainingen

Ik bied mindfulnesstrainingen aan voor de volgende doelgroepen: